Title
Landrace diversity and local selection criteria of domesticated squashes and gourds (Cucurbita) in the Central Andean mountain range of Peru: Tomayquichua, Huánuco
Other title
Variedades locales y criterios de selección de especies domesticadas del género cucurbita (cucurbitaceae) en los andes centrales del Perú: Tomayquichua, huánuco
Date Issued
01 January 2020
Access level
metadata only access
Resource Type
journal article
Author(s)
Barrera-Redondo J.
Hernández-Rosales H.S.
Aréstegui-Alegría K.
Torres-García I.
Casas A.
Publisher(s)
Sociedad Botanica de Mexico, A.C
Abstract
Background: It is important to understand the agricultural practices and criteria of human selection that shape the diversity of landraces in domesticated plants. The Andean region shares with Mesoamerica and North America the areas of origin of the five domesticated species of Cucurbita. However, studies on the biological diversity of these species have been scarcer in Peru than in Mexico. Questions: Which landrace varieties of Cucurbita are recognized, promoted and conserved by the farmers in the District of Tomayquichua? Which mechanisms promote the diversity of these varieties? Studied species: Cucurbita ficifolia Bouché, Cucurbita moschata Duchesne, Cucurbita maxima Duchesne. Study site, dates: Tomayquichua, Huánuco, Peru (June of 2018 and 2019). Methods: We used semi-structured interviews to 29 families of farmers and merchants to assess the diversity of landrace varieties and agricultural management practices of Cucurbita species. Results: C. ficifolia was the most diverse cucurbit in Tomayquichua (13 varieties) folowed by C. moschata (10 varieties), both which are grown in chacras and backyards. We report seven varieties of C. maxima, with the predominant use of a commercial variety through intensive agricultural practices. Conclusion: The traditional agricultural practices seem to maintain the landrace diversities of C. ficifolia and C. moschata. The landraces of C. maxima in Tomayquichua seem to be displaced progressively by an enhanced variety destined to increase yield using intensive agricultural practices. The high biological diversity of C. ficifolia in Peru suggests an Andean origin for this species, but future studies with genetic data are needed.
Start page
101
End page
116
Volume
98
Issue
1
Language
Spanish
OCDE Knowledge area
Biotecnología agrícola, Biotecnología alimentaria Agricultura Tecnología de modificación genética
Scopus EID
2-s2.0-85085132125
Source
Botanical Sciences
ISSN of the container
20074298
Sponsor(s)
Los autores expresan su agradecimiento a las comunidades rurales del distrito de Tomayquichua por brindarnos su tiempo para realizar las entrevistas. Un agradecimiento especial a Don Marino Ticlavilca y su familia por alojarnos en su hogar y recibirnos con calidez y afecto. Se agradece al Ministerio del Ambiente del Perú (MINAM) y a AQUAGROINFOREST SAC por proporcionarnos la fotografía de la chacra utilizada en la Figura 2. Asimismo, se agradece a la Universidad Nacional Agraria la Molina (UNALM) y a la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) por organizar el Curso Internacional “Domesticación, manejo y conservación in situ de recursos genéticos”, a través del cual se incentivó la realización de este trabajo. También agradecemos al Instituto Nacional de Innovación Agraria (INIA), Perú, al Programa de Apoyo a la Investigación e Innovación Tecnológica (PAPIIT, UNAM IN206217), al CONACyT (proyecto A1-S-14306) y a la CONABIO (proyecto RG023) por el apoyo financiero para la logística en la realización del curso. Se agradece al MINAM por las facilidades otorgadas a Verónica Cañedo-Torres, así como al Programa de Apoyo a los Estudios de Posgrado (PAEP) de la UNAM por el apoyo económico para transporte y viáticos otorgados a Josué Barrera-Redondo y Helena S. Hernández-Rosales. Josué Barrera-Redondo es estudiante del Programa de Doctorado en Ciencias Biomédicas de la UNAM y recibió la beca 583146 del CONACyT. Helena S. Hernández-Rosales es estudiante del Programa de Doctorado en Ciencias Biomédicas de la UNAM y recibió la beca 385367 del CONACyT. Se agradece al proyecto CONABIO KE004 por cubrir los gastos de publicación de este manuscrito.
Sources of information: Directorio de Producción Científica Scopus