Title
Revisión sobre obesidad como factor de riesgo para mortalidad por COVID-19
Other title
A review on obesity as a risk factor for mortality in COVID-19 disease
Date Issued
2020
Access level
open access
Resource Type
review article
Publisher(s)
Colegio Médico del Perú
Abstract
This review presents evidence available up to June 2020 dealing with the effects from obesity as a possible factor increasing mortality in patients diagnosed with COVID-19 infection. Quality for most of the studies was good according to the Newcastle Ottawa scale (7/9 or higher). Studies reported follow-up periods between February 6th up to May 17th, 2020. In patients with COVID-19, obesity was a risk factor for mortality. Obese persons should be treated as a high- risk population, and preventive measures against transmission of the aforementioned infection must be intensified, and specialized assistance must be given to confirmed COVID-19 cases.
Esta revisión presenta la evidencia disponible hasta el mes de junio del 2020 y trata sobre el efecto que tiene la obesidad como posible factor que aumenta la mortalidad en pacientes con diagnóstico por infección por COVID-19. La calidad de la mayoría de los estudios fue buena según la escala de Newcastle Ottawa (mayor o igual a 7/9). Los estudios reportaron seguimientos entre el 6 de febrero hasta el 17 de mayo del 2020. En pacientes con COVID-19, la obesidad fue un factor de riesgo para progresar a mortalidad. Las personas con obesidad deberían ser tratadas como una población de alto riesgo y se deben intensificar las medidas de prevención de contagio antes de la infección y proveer asistencia especializada en casos de confirmados de COVID-19.
Start page
324
End page
329
Volume
37
Number
3
Language
Spanish
OCDE Knowledge area
Enfermedades infecciosas
Endocrinología, Metabolismo (incluyendo diabetes, hormonas)
Subjects
License condition
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.es
Source
Acta Médica Peruana
ISSN of the container
1728-5917
Sponsor(s)
Fuente de financiamiento: el presente estudio fue financiado por el Instituto de Evaluación de Tecnologías en Salud e Investigación IETSI, EsSalud.
Sources of information:
Directorio de Producción Científica
SciELO