Title
Cuantificación química de lípidos en cultivos semihidropónicos de tomate en estrés salino - alternativa para proyectos en cursos semestrales
Other title
Chemical quantification of lipids in salt stressed semihydroponic tomato crops - an alternative to use in projects of biannual courses
Date Issued
October 2019
Access level
open access
Resource Type
journal article
Publisher(s)
Universidad Nacional Autónoma de México
Abstract
The content of total lypids, triglycerides and sterols were evaluated in salt stressed tomato (Solanum lycopersicum) semihydroponic crops by using chemical methods of quantification. Results show lipid movilization in response to salt stress, which was very similar to reported by scientific literature, concluding that these chemical methods used in clinical laboratories are a good choice in order to perform similar experiments in four-months undergraduate courses such as Chemical Instrumentation or Plant Physiology.
Se evaluó el contenido de lípidos totales, triglicéridos y esteroles de cultivos semihidropónicos de tomate (Solanum lycopersicum) en condiciones de estrés salino, utilizando métodos químicos de cuantificación. Los resultados muestran una movilización de las fracciones lipídicas en respuesta a la salinidad similar a lo reportado por otros trabajos de investigación, lo que permite concluir que los métodos químicos utilizados en laboratorios clínicos son una buena alternativa para realizar experimentos similares dentro de cursos de pregrado como Instrumentación Química o Fisiología Vegetal.
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56
Volume
30
Number
4
Language
Spanish
OCDE Knowledge area
Biotecnología agrícola
License condition
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.es
Source
Educación química
ISSN of the container
0187-893X
Sources of information: Directorio de Producción Científica SciELO