Title
Desarrollo de un néctar funcional a partir de aguaymato (Physalis peruviana), camu camu (Myrciaria dubia) y pitahaya (Selenicereus megalanthus) enriquecido con la adición de fibra soluble
Other title
Development of a functional nectar from aguaymato (Physalis peruviana), camu camu (Myrciaria dubia) and pitahaya (Selenicereus megalanthus) enriched with the addition of soluble fiber
Date Issued
2019
Access level
open access
Resource Type
research article
Publisher(s)
Universidad de Oriente
Abstract
The present research allowed to obtain functional nectar from the mixture of: aguaymato (Physalis peruviana), camu camu (Myrciaria dubia) y pitahaya (Selenicereus megalanthus s), by designing mixtures, enriched with the addition of soluble fiber. The results of mix design to determine the optimal ratio of these fruits dropped as a treatment of greater acceptance, treatment: 53.92% of aguaymanto, 34.08% of camu camu and 12% of pitahaya.The concentrations of 5 and 10% on the final mixture of three types of soluble fibers were evaluated: Acacia gum (Fibregum B), Dextrin (Nutriose F) and agave inulin (fructooligosaccharides), in order to determine the best organoleptic characteristics. At levels of 5 and 10% of soluble fiber, treatments with CMC and agave inulin had the highest scores regarding the general appearance, taste, color, smell and texture mixed fruit nectar.The values of acidity, pH, soluble solids and vitamin C of the nectar mixed fruit enriched soluble fiber at concentrations of 5 and 10%, did not vary significantly from the nectar made with CMC (Carboxymethylcellulose), however the values of total fiber and viscosity nectars enriched with soluble fiber at concentrations of 5 and 10% were greater nectar made from CMC.
La presente investigación permitió obtener un néctar funcional a partir de la mezcla de: aguaymato (Physalis peruviana), camu camu (Myrciaria dubia) y pitahaya (Selenicereus megalanthus), enriquecido con la adición de fibra soluble, utilizando el diseño de mezclas. Los resultados del diseño de mezclas para determinar la proporción óptima de estas frutas arrojaron como tratamiento de mayor aceptación, el tratamiento: 53.92% de aguaymanto, 34.08% de camu camu y 12% de pitahaya. Se evaluaron las concentraciones de 5 y 10% sobre la mezcla final de tres tipos de fibras solubles: Goma Acacia (Fibregum B), Dextrina (Nutriose F) e inulina de agave (fructooligosacaridos), con el objeto de determinar aquella que presente las mejores características sensoriales. A niveles de 5 y 10% de fibra soluble los tratamientos con inulina de agave presentaron las mayores calificaciones respecto a la apariencia general, sabor, color, olor y textura del néctar de frutas mixtas. Los valores de acidez, pH, sólidos solubles y vitamina C del néctar de frutas enriquecido con la adición de fibra soluble a concentraciones de 5 y 10%, no variaron significativamente con relación al néctar elaborado con CMC (carboxi metil celulosa), no obstante, los valores de fibra total y viscosidad fueron mayores al néctar elaborado con CMC
Start page
690
End page
703
Volume
39
Number
3
Language
Spanish
OCDE Knowledge area
Alimentos y bebidas
License condition
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.es
Source
Tecnología Química
ISSN of the container
2224-6185
Sources of information: Directorio de Producción Científica SciELO