Title
Absorption of iron in "maca" Lepidium meyenii Walp. (Brasicaceae)
Other title
Absorción de hierro en "maca" Lepidium meyenii Walp. (Brasicaceae)
Date Issued
01 January 2002
Access level
metadata only access
Resource Type
journal article
Author(s)
Publisher(s)
Facultad de Ciencias Biologicas, Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Abstract
Lepidium meyenii Walp. (Brasicaceae) "maca" is an Andean plant appreciated for its hypocotil which has high medical and nutritional value, and among these, its high iron content. In order to test the possibility of increasing the iron content, an experiment was carried out at greenhouse conditions in Lima, Peru, from May to November 1999, in which solutions containing three levels of natural iron (5, 15 and 25 ppm) were used to grow maca. Seeds of accession ARB5441 (CIP) were used. The iron content was measured after 50 and 179 days of treatment (dat) by the phenantroline method. Meaningful differences were found in the iron content in leaves and the hypocotil after 50 dat, which increased with the concentration of iron in the solutions, whereas at 179 this trend was noticed only for leaves. The concentration of iron in the hypocotil for each treatment do not increase in time whereas the opposite is observed in the leaves. In general, the concentration of iron obtained in the experiment is higher than that observed in plants grown under natural conditions.The weight of the plant tends to decrease when increasing the concentration of iron in the solution at 50 dat, whereas the opposite trend was observed at 179 ddt. The weight of the hypocotils increased noticeably as a function of time, whereas that of the leaves showed only a slight increase. These results allow us to afirm that a 5 ppm level of iron is adequate and sufficient to obtain high concentrations of iron in the "maca" hypocotils.
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Volume
9
Issue
1
Language
Spanish
OCDE Knowledge area
Biología
Ciencias de las plantas, Botánica
Subjects
Scopus EID
2-s2.0-85044523959
Source
Revista Peruana de Biologia
ISSN of the container
15610837
Sponsor(s)
Lepidium meyenii Walp., maca, es una planta altoandina apreciada por sus hipocótilos de valor nutritivo y medicinal. El alto valor nutritivo de la maca la convierte en un cultivo alimenticio de gran potencial, no sólo por su contenido de proteínas y carbohidratos, sino también por el contenido de minerales como Fe, Ca, Cu y Zn (Dini et al., 1994; Tello et al. 1992; Arbizu y Holle 1994). Es precisamente su alto contenido de hierro en comparación con otras raíces y tubérculos andinos lo que motiva el interés del presente estudio. El hierro, un elemento importante tanto para la planta misma como para los que la consumen, es absorbido del suelo por las raíces y transpor-tado a otros órganos de la planta donde se usa de inmediato o puede acumularse (Brown, 1978). El hierro forma parte de muchas enzimas que participan en la fotosíntesis y otras rutas metabólicas (Taiz and Zeiger, 1991). Además, el hierro es indispensable en la nutri-ción humana para prevenir la anemia y la des-nutrición (American Academy of Family Physicians, 2000). Por otro lado, pese a que el contenido de hierro de los suelos donde se desarrolla la maca puede tener valores que fluctúan de 34 a 124 ppm (Alaluna, comuni-cación personal), la mayor parte del hierro en el suelo se encuentra predominantemente en una forma química no asimilable por la planta (Shulte, 1992), de modo tal que brindándole el hierro en la forma apropiada se podría lograr incrementar el contenido de este elemento en la planta y elevar su calidad nutricional.
Sources of information:
Directorio de Producción Científica
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